“…birlikte bir gezintiye çıkıyoruz, rota yok, kural yok; hayalgücü var. Serüven treni; birlikte keşfediyoruz…”. Bak bak laflara bak 🙂
Neden tren biliyor musun?
“Tren yolculuğu” diye bir gerçeklik var, hiç tren yolculuğu yapmamış olsan da tahmin edersin farklı olduğunu, hayal ettiğin bir tren yolculuğu vardır büyük ihtimalle; ya da en baştan hayal etmen zor olmaz. Bu yolculuk, tekken içsel yolculuğa; kalabalıkken güzel anılara dönüşür.
Tren; gurbeti, özlemi, hasreti taşır içinde, bu yüzden ağırdır yükü, yavaş gider. Çocuğunun uykusu için kendi yerinden fedakarlık yapan annelere şahit olursun, hava karanlıksa camdan kendini izlersin, yanı başında anlatılan hikayeleri dinlersin… Bakın bu iki satır betimleme bile samimi, biz de samimi olsun diye treni seçtik kendimize. Sana düşen tek iş, burayı tren olarak hayal etmek.
Her vagona bir kategori temsil ettiriyoruz… Kitap okuduk, üzerine inceleme yazdık bunu kütüphane vagonunda göreceğiz, canın sıkılınca gelir okursun… Canını yediğimin treni işte, canın sıkılınca kalk gez vagon vagon 🙂 Diyelim teknik bir deneyimimiz oldu, bilgisayar tamir ettik, teknik bir vagonumuz olur koyuveririz oraya, bir gün işin düşer gelir bakarsın. Bazen gezideyiz, işte o zamanlar birlikte pencere kenarına geçeriz… Yani kısacası her şeyi birlikte tecrübe edelim dedik.
İşte biz dilimizin döndüğü kadarıyla konsepti anlattık, gerisini sen istediğin gibi hayal et.
Peki Kutadgu Blog ?
Trenimizin bir kara kutusu var işte o kara kutu tüm serüveni buraya yazıyor. Kara kutu nedir, bilmeyen var mı?
Halk arasında “kara kutu” olarak bilinen ve uçuş esnasında bir uçakta belli verileri kaydetmeye yarayan araçtır. (Wikipedia)
Okuyucu kitle arasında “Kutadgu Blog” olarak bilinen ve seyahat esnasında O trenin verilerini tutan yazma eserdir. (Biz )
- Türkiye Türkçesi ile yazılmıştır.
- Yazarların ilk eseridir.
- Allegorik, didaktiktir, liriktir…
- Bazı bölümlerinde ansiklopedik bilgiler içerir.
- ‘Kutlu Olma Blogu’ veya ‘Mutluluk Veren Blog’ olarak Türkiye Türkçesine aktarılabilir.
-
Biz kimiz?
Sıradan öğrencileriz. Yazdıkça tanışırız, şimdi burada kendimizi övmek gibi olmasın 😀
Faruk ÜNAL, Nur TATLI, Ali GEZER, Burhan ÖZKAN, Hacer TOPBAŞ.